manotantens strategier

söndag 6 december 2009

Finlands Självständighetsdag

1917 var min mormor 9 år och det var krigstider. 1:a världsdito.

Åland var i egenskap av Rysslands västligaste utpost belägrat av ryska trupper sedan två år tillbaka. Kustartilleribataljoner med uppdgrag att skydda Sankt Petersburg. Ca 8000 man har jag förstått.

I salen bodde officerarna. Manskapet höll till i Listugan eller Lillstugan som inte var så liten utan inrymde både bastu och drängkammare och stor bagarstuga.

Mormor Adele berättade att ryssarna var snälla och barnkära, lekfulla. Många soldater nästan barn själva; tonårspojkar bara, som kokade soppa i bastugrytan och till mormors stora förundran knådade den enorma limpdegen genom att trampa den med fötterna.
Hon fick smaka på rysslimpan, mormor och hon tyckte det var den godaste limpa hon ätit.

6 december 1917 förklarades Finland självständigt från Ryssland.

På Finlands självständighetsdag tänder många ett levande, vitt ljus i fönstret till minne av dem som dött i krigen för Finlands frihet. En enkel o vacker sed.

Det är inte någon stor dag hemma på Åland dock.
Men helgdag är det och ledigt från jobbet ju så ålänningarna brukar passa på att "fara till Stockholm" och julhandla. Speciellt om 6 december infaller en vardag, förstås.

Men tända ett ljus, den ritualen klarar nog t o m jag av... för om Åland är moderjorden så är Finland fädernelandet, trots allt... Fortfarande finsk medborgare, jag.

Och Ryssland som fått så mycken skit genom tiderna... Finlands bråkiga storebrorsa...
Hmm, en stor o stökig farbror då alltså o hela världens svarta får...

4 kommentarer:

RosaGrep sa...

Jag har alltid gillat Ryssland, tror bara farbror umgåtts med fel kretsar. Själv är jag ju kvarts Ålänning och kvarts finne så det kanske är just för det där släktskapets skull.

Att tända ett ljus och sätta i fönstret känns lagom. Antingen det eller Norges "suttonde maj" nivå. Sveriges halvtaskiga mellanting känns bara blasé... Vi kan väl starta nån sån tradition här med? Typ plocka 7 sorters blommor och lägga under kudden... drömma om förordningar och Gustav Vasa. På midsommar är alla för fulla ändå.

Anonym sa...

Oj, vad du kommer ihåg! Du måste nog ha lyssnat bättre än jag när mormor berättade!
Men -som sagt!- nu börjar det närma sig Moskva! Är ni beredda??
Borstjsoppa, blinier, karbusar och björnstek (för den som vill, det är inget tvång) o kanske lite rysk limpa, knappast knådad med fötterna dock (..?..) . Lite inspiration för den ryschka babuschkakocken!

Blipp sa...

Jag vill oxå ha en Finlandssvensk mormor, från Åland, som jag kan ärva en fin gård efter, på Åland alltså. Den himla "speciella" o protektionistiska lilla jäkla fina ön. O flytta dit redan imorgon faktiskt.

manotanten sa...

rosa; ja ryssland är det nåt med, vet inte vad men nåt är det...

syrran; kommer nog tyvärr inte att ha varken råd eller tid att åka till moskva och köpa nån karbus... inte ens en blini har jag råd med tror jag... kyrkråttefattig efter P's sjukskrivning nu ett halvår och andra "katastrofer"... som bilar o tänder o ögon annat som behöver dyrbara reparationer o hjälpmedel

blipp; ja en fin gård med anor från 1600 tal (o tidigare med antar jag) det finns det ju men mycket att rusta upp nu och andra som ärver före men min ena syster bor ju i torpet o har renoverat även lagårn o byggt ut stallet senaste sommaren.
Vanligt annars att ålänningar flyttar hem tillbaks till ön som pensionär...efter ett helt arbetsliv i ex Sverige.
Får se om jag följer strömmen o gör så jag med...

 
web statistics