manotantens strategier

fredag 23 oktober 2009

Segenam

Ey, lite power i den tanten!!!
Slow Bull's wife. Foto: Edward Curtis, 1908

Stora Skrovelhalsen är mitt indian-namn just nu. Jag som aldrig blir sjuk. I alla fall skryter jag ju alltid om det men nu är det kört för andra gången den här hösten.

Jodå, nackstelheten som Dansande Tanten (mitt namn förra helgen!!!) drog på sig är lite bättre nu men knäna ömmar fortfarande...

Hur galet mycket som helst att göra på jobbet och med diverse ideella uppdrag men Skjuter Upp Till Sista Minuten hann med och klarade av en hel del ändå... till sist.

Kvällarna i stallet har varit lugna hela veckan... inga rovdjur har siktats eller hörts under våra mörka skogsritter men i onsdags när jag hade kvällspasset alldeles ensam o allena efter styrelsemötet, alldeles sent o beckmörkt... Då fanns det en närvaro där...! Någon som följde Fega Fåntratten med blicken på väg till sommarhagen för att fodra utehästarna. Någon som viskade i gräset och tassade uppe på loftet.
Men hästarnas tuggande på natthö't är lugnande och rogivande... skulle kunna sitta på en höbal där i stallet, jag... hur länge som helst nästan och bara lyssna på det ljudet.

Annars är tillvaron som den brukar; upp o ner o till o från, ut o in o av o till, fram o tillbaks o utan o innan... ja, sådär som Hon Som Velar Mycket har det för det mesta...


Och visst finns det många vackra indian namn... indeed:

Wakanda: besitter magiska krafter, Sioux
Nuttah: mitt hjärta, Algonquin
Sinopa: räven, Blackfoot
Pauwau: häxan, Algonquin
Ominotago: vackra rösten, Cheyenne
Och riktiga klassikern Aquene som betyder fred... förstås.

Fler finns att läsa om här... skönt bra hästnamn vissa... t ex Tasunke tydligen Dakota stammens namn för just häst,

Favoriter är också Teetonka; pratar för mycket (Sioux) eller Yansin; förlägen/skamsen, (Navajo)... eller kanske Sinukkuhkau; den som krossar (Algonquin)...

Eller mitt namn för i morgon då... Segenam; Algonquin indianernas namn för den som är lat!!!


6 kommentarer:

Blipp sa...

Jag tycker att det är lite barnsligt att vara förkyld och snorig två gånger på samma höst. Det rimmar illa med kaxiga dansgolvsbruden, nä, nu får du rycka upp dig! Du var iallafall skitsnygg och inte så barnslig på bilden från dansgolvet. För att slippa fler förkylningar får du en ramsa: "Du onda makt som plågar mick, ta ditt pick o pack o stick!" Detta skall sägas med styrka, kraft o emfas samtidigt som man stampar med foten och visar virus och bakterier vem som bestämmer. Fungerar alltid!

manotanten sa...

Tack, för ramsa o komplimang!
Jag tänker faktiskt ofta precis samma; att det är en aning barnsligt och larvigt att vara sjuk o snorig... iaf känns det så, jag blir "hullu" på mig själv för att "the force" inte är med mig (som den brukar vad gäller förkylningar)... jag brukar kunna hålla dem stången, bakterierna o virusarna
Nä, nu ska jag samla styrka... här ska stampas fötter med emfas o rabblas kraftfulla ramsor!!!
3 gånger ska det va... vill jag minans från häxseminariet...

Kajsa sa...

Ni är för underbara. Jag ska testa ramsan också för jag är inne på sjätte dagens tablettknaprande mot halsont och så ska jag försöka hitta Slow Bulls fru i mig.

Irene sa...

Krya på dig!

Maria sa...

Kul med indiannamn. Man kan väl hitta ett som passar för var dag.
Krya på dig!

manotanten sa...

tack tack alla
och ja, slow bulls fru ser ut att kunna läsa ramsor med emfas hon

 
web statistics