manotantens strategier

fredag 13 mars 2009

Könsorgan av guld

365's svensk-iranske profet Navid skriver i ett inlägg om ett persiskt uttryck som betyder "guldsnoppen" ungefär och som iranska mödrar använder för att få sina unga söner att känna sig oövervinnliga o sikta mot stjärnorna, som små österländska gudar...
Kom att tänka på Freud och hans analys av det västerländska samhället där "kastrationsångest" och "penisavund" går hand i hand med Jantelagen och våra kritiska "överjags-terrorister" (min egen "term"). Om en pojkes naiva känsla av omnipotens aldrig skulle utmanas av fadern som en ouppnåelig rival blir Oidipuskomplexet en olöslig gåta... En omnipotent värdering leder gärna till en egocentrisk världsbild, kanske t o m solipsism och en känsla av allsmäktighet... det är en farlig väg att vandra, åtminstone en ensam... tänkte jag bl a.
Sen insåg jag att det verkligen är ett västerländskt synsätt det att barnen behöver liksom "tas ner på jorden", att vi behöver ett överjag för att kunna utvecklas moraliskt... Tänk att man är så påverkad av "gammel-Freud" i alla fall... det är ju bara teorier egentligen, bara en analys. Ibland tror jag att västerlänsk kultur är mer influerad av Freuds teorier än vad han själv var av detsamma... att Freud är medskapare av vår kultur... hmm. Mindre freudiansk påverkan = mindre Jantelag?!
I ett genusperspektiv blir det genast lite sorgligare förståss, för varken persiska eller västerländska mödrar (eller fäder) har lyckats att förändra det faktum att flickor (än idag) generellt drivs av både hårdare inre överjag och strängare kulturella regler... Sorgligt men sant.
Så Navid uppmanar mödrar i alla kulturer att uppmuntra även döttrarna lika mycket och unna dem en kroppsdel av guld... hans förslag är guldsnippa...

2 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Luther sa väl också en del dumt..

manotanten sa...

gammel-Luther ja, Jantelagens innovatör... ja herregud min skapare...

 
web statistics